Необходими продукти:
3 супени лъжици (45 мл) зехтин екстра върджин;
1 малка глава лук, нарязана на четвъртинки и тънки филийки;
4 средни скилидки чесън, нарязани на тънки филийки;
1/2 чаша (120 мл) сухо бяло вино;
1 кг почистени тела и пипала от калмари, като телата са нарязани на пръстени, а големите пипала са разполовени;
800 г консерва цели белени домати, за предпочитане San Marzano, смачкани на ръка;
3 стръка прясна мащерка;
170 г черни маслини без костилки;
1/2 супена лъжица прясна паста хариса или закупена от магазина;
2 супени лъжици фино настъргана кора от 1/2 лимон;
Кошерна сол и прясно смлян черен пипер;
Малка шепа смлени листа от пресен магданоз;
Начин на приготвяне:
В голяма тенджера загрейте зехтина на средно висока температура, докато заблести. Добавете лука и чесъна и гответе, като разбърквате, докато омекнат, но не покафенеят, около 4 минути. Добавете виното и калмарите, оставете да къкри и гответе, като разбърквате от време на време, докато миризмата на алкохол се изпари, около 3 минути. Разбъркайте доматите, клонките мащерка и маслините и отново оставете да къкри. Намалете температурата, за да поддържате лек огън, и гответе, като разбърквате от време на време, докато калмарите омекнат, около 30 минути. Изхвърлете мащерката. Разбъркайте хариса и лимоновата кора, подправете със сол и черен пипер, поръсете с магданоз отгоре и сервирайте.