Необходими продукти
4 средно големи туби от калмари (почистени)
4 с. л. зехтин
5 филийки хляб
50 г тъмни стафиди
6 филета аншоа
2 скилидки чесън
1 ч. л. риган
4 стръка магданоз (+ за сервиране)
100 г сирене „Пекорино“
сол и черен пипер на вкус
за соса:
400 г домати
1/2 глава лук
1 скилидка чесън
1 щипка захар
1 щипка риган
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Стафидите се накисват във вода и когато набъбнат, се отцеждат. Хлябът се смила на трохи и се запича в сух тиган до златисто. Чесънът и аншоата се наситняват и се запържват в 2 с.л. зехтин. Добавят се стафидите и трохите. Щом леко се запържат, се поръсват магданозът и риганът, разбърква се и сместа се дърпа от огъня. Прибавя се настърганото сирене и се разбърква. Калмарите се пълнят със сместа и се затварят с клечки за зъби. Запържват се в останалия зехтин от всяка страна по 3–4 минути и се изваждат. В същия съд се запържват нарязаните наситно лук и чесън. Наливат се доматите и се готвят две–три минути. Сосът се овкусява с риган, сол, черен пипер и захар. Връщат се калмарите, готвят се още минута–две, като се обръщат. Нарязват се и се сервират със соса, поръсени с накълцан магданоз.