Необходими продукти
2,5 кг картофи
4 консерви риба тон
300 г чушки „Сиврия“
4 връзки пресен лук
2 връзка пресен чесън
за заливката:
4 яйца
2 ч. ч. прясно мляко
1 ч. ч. животинска сметана
250 г сирене „Чедър“
2 с. л. брашно
1 с. л. къри на прах
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
В купа се смесват яйцата, кърито, брашното, прясното мляко, сметаната, настърганото сирене, сол и черен пипер. Картофите се обелват и сваряват цели на пара до готовност. След това се нарязват на шайби с дебелина 1 см. Чушките се почистват от семките и се нарязват на кубчета, а пресните лук и чесън – на ситно. Рибата тон се отцежда от мазнината. В голяма тава плътно се разпределят 1/3 от нарязаните картофи. Отгоре се поръсва с половината от нарязаните пресен лук, чесън, зелени чушки, както и отцедената риба тон. Слага се още един пласт картофи, останалата плънка (лук, чесън, чушки, риба) и се завършва с картофи. Всичко се залива с млечната смес.
Мусаката се пече 50 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Мусаката се пече 50 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.